PSK bude ročne dotovať dvoma miliónmi korún žiadateľov o podporu

20.08.2004 Celý región

Dotáciu v objeme do 100 tisíc korún z vlastných príjmov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) môže schváliť predseda vyššieho územného celku, vyššiu sumu len...
Dotáciu v objeme do 100 tisíc korún z vlastných príjmov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) môže schváliť predseda vyššieho územného celku, vyššiu sumu len zastupiteľstvo PSK. Rozhodli o tom 19. augusta na 21. riadnom zasadnutí v Prešove členovia krajského parlamentu. Na tento účel budú v ročnom rozpočte vyčlenené dva milióny korún.

Prijatie všeobecne záväzného nariadenia vyvolal značný počet žiadostí adresovaných PSK. Týkajú sa hlavne podpory organizácie a realizácie kultúrnych, spoločenských a športových podujatí. Podľa schváleného dokumentu môžu dotácie dostať obce a právnické osoby, ktorých zriaďovateľom nie je PSK. Išlo o prerokovanie upraveného návrhu, pretože na predchádzajúcom zasadnutí poslanci schválili nariadenie, ktoré predseda PSK Peter Chudík nepodpísal a nenadobudlo účinnosť. Podľa nového nariadenia nemôžu o podporu PSK žiadať fyzické osoby - podnikatelia a aj právnické osoby v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK.
Finančný príspevok je nenávratný a má byť použitý na všeobecné prospešné služby ako poskytovanie zdravotnej a sociálnej starostlivosti, vzdelávanie, výchova a rozvoj telesnej kultúry, služby na podporu regionálneho rozvoja a zamestnanosti.
Každý z oboch schvaľovateľov dostal do kompetencie polovicu zo spomínanej výšky ročnej dotácie. Jeden žiadateľ môže za rok požiadať iba raz, pritom dotácia PSK má byť len do výšky 30 percent z celkového rozpočtu projektu, akcie, podujatia.
V rámci tohto bodu poslanci jednomyseľne schválili vyčlenenie jedného milióna korún pre neziskový fond PSK NEFO na krytie nákladov spojených s likvidáciou júlovej povodne na území kraja.
(jj)
 

Vyberte región

mark